Moldovean.ro
Acasa      Despre noi
Printeaza aceasta paginaAdauga la Favorite

Cuvântul Moldoveni desemnează locuitorii ținuturilor care au aparținut fostului stat feudal Moldova, indiferent de cetățenia lor, anume :

  • locuitorii Moldovei regiune istorică din estul Romaniei (46% din fostul Principat) : 4.700.000 persoane, de origine moldovenească în proporție de 98% ;
  • conform dreptului pamantean cetățenii Republicii Moldova (36% din fostul Principat) : 4.324.500 persoane, de origine moldovenească în proporție de 69% ;
  • conform dreptului stramosesc, persoanele de origine moldovenească (naționalitatea româna) din republica Moldova : 3.288.500 de persoane (din punct de vedere lingvistic romanofogi) ;
  • persoanele de origine moldovenească din regiunile Ucrainei care au aparținut în trecut Moldovei (18% din fostul Principat) : 372.000 persoane, adică 11% din populația acestor regiuni (Bucovina de nord și Buceagul) sau 0,8% din populația Ucrainei.
                                                                                                     

Din punct de vedere politic actual, cetățenii Moldoveni sunt numai care locuiesc sau sunt originari de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din Transnistria (teritoriu care a avut strânse legături istorice cu Moldova și unde s-au stabilit îndeosebi în cursul evului mediu tarziu, dar și la sfârșitul sec. XVIII, începutul sec. XIX populații românești originare din Moldova, dar și dintre mocanii ardeleni:  care vorbesc astăzi graiul moldovenesc al limbii române.

Numărul moldovenilor din punct de vedere geografic și istoric se ridică la aproximativ 8,8 milioane de locuitori. Dintre aceștia, 62% trăiesc în Romania (cca. 5,5 milioane, din care 4,7 milioane alcătuiesc populația românească din cele 8 judete moldovenești, iar restul trăiesc în afara acestor județe, fiind fie refugiați basarabeni și nord-bucovineni din anii '40, fie moldoveni din estul României stabiliți în perioada comunistă în diverse centre industriale din România: BrașovBucureștiConstanțaTimișoaraPloieștiClujValea Jiului etc). Alți numeroși moldoveni trăiesc în Republica Moldova (2,8 milioane, adică întreaga populație românofonă a acestui stat), în Ucraina (0,3 milioane), în Rusia (0,2 milioane), precum și în unele state occidentale sau din CSI.

De notat că Moldovenii din dreapta Prutului pot fi simultan Moldoveni și Români, pe când conform legislației din fostele țări sovietice, cei din stânga Prutului trebuie să aleagă între a se declara Moldoveni sau Români.